Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

ΛΑΤΟΜΕΙΑ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕΣΟΓΑΙΑΣ (θέση ΜΕΡΕΝΤΑΣ-Ντάγλα): ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΠΙΟΥ ... χωρίς ψιλά γράμματα!

ΛΑΤΟΜΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΜΕΡΕΝΤΑ: ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΠΙΟΥ
  και ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΙ ΧΩΡΟΙ ΑΝΑΨΥΧΗΣ και ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Η τοπική μας κοινωνία το τελευταίο διάστημα απασχολείται με την κατάληξη αποκατάστασης και διαμόρφωσης του χώρου των λατομείων "Σταύρου" και "Μαλέα" στο Δήμο Μαρκοπούλου, στη θέση "Μερέντα".
Ακούστηκαν πολλά και συζητούνται ακόμα περισσότερα! Έρευνα-ρεπορτάζ των "Νέων Φακέλλων" έδειξαν και αποκάλυψαν πολλές πτυχές του ... προβλήματος.


Η επιχωμάτωση-αποκατάσταση (με μπάζα) του λατομικού χώρου είναι υποχρέωση του εξορύκτη (βάσει συμβολαίου) μετά την λήξη εκμετάλευσης. Σε αυτή την διαδικασία εμπλέκεται φυσικά και ο Δήμος και η Περιφέρεια, αλλά και πολλοί φορείς της τοπικής κοινωνίας μας, που έχουν την υποχρέωση να ελέγξουν Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και να εποπτεύσουν τυχόν έναρξη εργασιών αποκατάστασης. Πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία αναδεικνύει ο "ΦΑΚΕΛΟΣ ΜΠΑΖΑ" της εφημ. ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (10 Οκτ. 2009), όπου ανακαλύπτουμε Προεδρικό Διάταγμα (Π.Δ.) διαχείρησης αποβλήτων μπαζών από το ΄03 αλλά "κάποια" ... συμφέροντα το καθυστερούν!
Το γεγονός ότι δεν αποκλείεται (... στην Ελληνική πραγματικότητα ζούμε! Η Κερατέα είναι ... 2 χρόνια δίπλα μας!) η πρόσμιξη απορριμάτων (... και μάλιστα χωρίς προηγούμενη ανακύκλωση!) με τα υλικά επιχωμάτωσης (μπάζα) κάνει πολύ ενδιαφέρον το ντοκιμαντέρ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.) που δημιούργησε, σε συνεργασία με την Infowar Productions, και αποκαλύπτει τα σχέδια ιδιωτικοποίησης των εργοστάσιων απορριμμάτων και απόλυσης των εργαζομένων από την κυβέρνηση και την Τρόικα. Παράλληλα, παρουσιάζει τις ολέθριες επιπτώσεις που θα έχει μια τέτοια κίνηση στο περιβάλλον. Πολύ εύστοχα, στην παρουσίαση του συγκεκριμμένου βίντεο, παρατηρεί ο Γιάννης Φωτίου: "Ξερογλείφονται για τα σκουπίδια"!
Το ντοκιμαντέρ κυκλοφορεί με τον τίτλο "Εργοστάσια Απορριμμάτων: Το μεγάλο φαγοπότι των εργολάβων" και προβλήθηκε για πρώτη φορά την Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013, στις 11.00 το πρωί, στο Ξενοδοχείο "Τιτάνια".
Μίλησαν οι Θέμης Μπαλασόπουλος (Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.), Αλέξανδρος Οικονομόπουλος (τέως καθηγητής Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος Πολυτεχνείου Κρήτης), Φίλιππος Κυρκίτσος (περιβαλλοντολόγος) και Νίκος Χαραλαμπίδης (Διευθυντής στο Ελληνικό γραφείο της Greenpeace).
Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Άρης Χατζηστεφάνου.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΒΙΝΤΕΟ

                                                                            

Δεν υπάρχουν σχόλια: